söndag 21 oktober 2018

Ute-matte i det fina vädret


Idag var några elever på äventyr med vår idrottslärare så jag fick hoppa in och ta lektionen när vår ena klass skulle haft idrott. Det härliga höstvädret var oemotståndligt så vi kombinerade rörelse och matte i en ute-mattelektion.

Vi startade dock i klassrummet. Instruktioner tas enklast och bäst emot inne. 


Denna vecka har vi påbörjat ett nytt arbetsområde, "Talen upp till 10000". Det berättar jag mer om en annan dag. Idag kändes som en perfekt dag för repetition. Jag upplever ofta i matten att kunskaperna fort faller i glömska. Alltså är det superviktigt att repetera allt vi gjort med täta mellanrum.

Vi kopplade tillbaka till arbetet med att uttrycka multiplikation på olika sätt. I samtalet hamnade snabbt i att vi förstår på olika sätt. Någon sa att hen förstår bäst när hen ser en bild och någon annan tyckte bäst om att lösa en uppgift med praktiskt material.


Vi gjorde grupper, gick igenom hur uppgiften skulle göras och...


... hämtade de saker vi behövde. Det praktiska materialet skulle vi hitta på skolgården och i området runt skolan.


Varje grupp fick ett multiplikations-uttryck. Den första uppgiften var att illustrera den med praktiskt material hämtat från naturen.


 - Är detta 4 multiplicerat med 5 eller 5 multiplicerat med 4?




Sedan fotograferades praktiskt material tillsammans med uttrycket. Därpå hade varje grupp i uppgift att hitta på en räknehändelse som passade till uttrycket.


Vi avslutade inne med att alla grupper redovisade sina representationer. 

Idag fick jag syn på några nya kombinationer av elever där samarbetet fungerade utmärkt. 

En annan sak jag tänkt på flera gånger är att det kanske inte är så tidseffektivt med en lektion som denna. Idag såg jag dock att det finns flera vinster med att variera genom att i alla fall då och då lägga in ett pass som detta. En sak som var påtaglig var lusten och engagemanget för uppgiften. Samtalen i grupperna var viktiga och höll hög kvalitet. I mer en än grupp resonerades det till exempel om skillnaden mellan 3 ∙ 5 och 5 ∙ 3.

Det kan nog bli fler utelektioner framöver. Variationens betydelse ska inte underskattas.

Text och bild: Anna Duncanson


fredag 5 oktober 2018

Tanketavlan för förståelse

Välkomna tillbaka in i matte-klassrummet hos fyrorna på Rosengårdsskolan. Arbetet med att uttrycka räknehändelser på olika sätt har fortsatt och i detta inlägg använder vi oss av tanketavlan. 

Vi fortsatte att fundera över hur man kan uttrycka räknehändelser med de fyra räknesätten med praktiskt material.


Hur kan man dela upp om man inte är säker från början?




En bild av division. Kakor i påsar.


Här delar vi lika.


Barn som delar på bullar på Kanelbullens dag.

Idag arbetade vi med tanketavlan. Jag har medvetet lagt mycket tid på att skapa en förståelse av vad de olika räknesätten verkligen innebär. Om och om igen har vi kopplat ord (räknehändelser eller bara förklara vad det är vi gör), till bild, till matematiskt uttryck och till att visa med praktiskt material. 

Här fick eleverna ett uttryck och skulle fylla på med resten.


I nästa uppgift utgick vi ifrån bilden.

Efter lite träning var eleverna redo att i par hitta på ett eget exempel med alla fyra uttryckssätt.

Jag har aldrig förut arbetat så medvetet med denna fas utan alltför snabbt skyndat till automatisering, tyvärr kanske utan förståelse hos många. 

Tanketavlan är ett bra sätt att samla flera olika uttryckssätt. Det hjälper eleverna att göra kopplingarna och få upp ögonen för att det faktiskt är exakt samma sak vi gör fast på fyra olika sätt.

Samtalen eleverna emellan är viktiga. Vi lär tillsammans och förståelsen växer fram successivt.

I dagens exit ticket fick eleverna en bild och välja två uttrycksformer som visade samma divisionshändelse. Exit ticket på whiteboard-tavlorna ger mig snabb återkoppling på var gruppen befinner sig. Denna exit ticket talade om för mig att vi var redo att flytta vidare till att lösa textuppgifter. 

Text och bild: Anna Duncanson

torsdag 4 oktober 2018

En vecka i årskurs fyra!

Under ett par fredagar har vi avslutat veckan med att titta på bilder som vi tagit under dagarna som gått. Eleverna tycker att det är roligt att vi se sig själv och sina kompisar och våra filmer är även en bra dokumentation över vad vi gör på dagarna och vad vi lär oss. 

I denna film kan ni se en liten del av vad vi har sysslat med under vecka 40. Min tanke är att eleverna efter hand ska vara delaktiga i såväl dokumentationen och skapandet av filmerna och på så sätt kommer ni att få en mer heltäckande bild över våra skoldagar eftersom jag inte är med på alla lektioner. Dessutom är våra elever alltid mer kreativa, kunniga och modiga när de skapar filmer. 

Så titta gärna på vår film och få en bild av hur varierande och roliga en vecka i årskurs fyra kan vara.



Eleverna som är med i filmen har alla fått godkänt av vårdnadshavare att vara med på bloggen.

Vi bygger stambråk

Vi startade lektionen med att titta på några bilder på vad vi gjorde sist. Vi byggde figurer som skulle visa olika bråk. Här ser vi a...