tisdag 25 september 2018

Vad är multiplikation?


Välkomna in i matematik-klassrummet hos fyrorna på Rosengårdsskolan. Denna vecka har vi arbetat hårt med begreppet multiplikation. Vad är egentligen multiplikation? Innan vi ger oss på färdighetsträning och automatisering av tabellerna är det otroligt viktigt att förståelsen finns. Vi har arbetat med att växla mellan olika uttrycksformer.


Vi har hittat på räknehändelser till uttryck. Vi har kopplat ihop uttryck och bild. När vi haft en räknehändelse har vi tränat på att uttrycka den som en bild eller som ett uttryck. Vi har undersökt multiplikation som upprepad addition och även hittat multiplikationen i en chokladkaka. Mycket av detta arbete har skett gemensamt eftersom det är ett nytt arbetsområde och vi lär bra tillsammans. Dessutom blir det i samtalen tydligt vilka elever jag behöver ägna mer tid för att de ska äga begreppen.

Idag var det dags att prova vingarna lite och se vad undervisningen resulterat i.

Lyxigt nog fanns det en lärarstudent hos oss och hon kunde ta med sig några få elever till ett annat rum. De kunde där arbeta i ett lugnare tempo och få mycket vuxenstöd. 


Alla fick ut räknehändelser, multiplikationsuttryck och bilder. Klippa, klippa, klippa...

Rita en ruta i räknehäftet, använda linjal. Leta upp bild, uttryck och räknehändelse som passade ihop matematiskt och så klistra in...


... och så en gång till med nya bilder.





Denna övning gick jättebra. Uppskattad av eleverna och den var nog lagom svår för de flesta. Själv har jag reflekterat lite i veckan över hur situationsbunden kunskapen verkar vara när den är ny. De gånger jag ställt frågor på ett nytt sätt eller ändrat på mitt sätt att uttrycka mig så har det skapat oro. 

Note to self... försöka variera mig så mycket det bara går. Det ger eleverna en vana vid olika uppgiftstyper och en större tilltro till sin förmåga.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi bygger stambråk

Vi startade lektionen med att titta på några bilder på vad vi gjorde sist. Vi byggde figurer som skulle visa olika bråk. Här ser vi a...